Alles wat lekker en goed is

.... een van de grote passies in mijn leven, naast man, kind en dieren, is koken.
Koken is voor mij creativiteit, ontspanning, gebruik maken van alle zintuigen en heel simpel ..... broodnodig! Maar alleen omdat het nodig is hoeft koken niet saai en eentonig te zijn.
K&Kzakjes zie je uiterst zelden in mijn keuken en als er weer een mijn keuken is binnen gedrongen dan ook alleen om achteraf weer eens te constateren dat vers tóch lekkerder en even snel is.
Op Twitter deel ik al, met veel liefde, een aantal van mijn favourites, en ik denk dat deze pagina een prima plek is om verder te delen. Uiteraard zijn veel van mijn lievelingsrecepten, en dat zijn er heel veel, niet geheel van mij, de basis is van iemand anders en als ik er zin in heb bouw ik nog het een of ander eraan. Hoe dan ook lekker zijn ze allemaal!

maandag 04 juli 2011

"als je een cupcake ziet, moet je wel glimlachen" Anne Byrn

ik vertelde jullie vandaag al dat Beau aanstaande donderdag cup cakes op school wil trakteren. Het worden vanille en chocolade CC's en ik wil jullie de recepten niet onthouden. elk recept is voor ca. 24 grote CC's.
De recepten komen uit "cupcakes - elke dag feest"

Vanillecupcakes

435 g bloem; 1 eetl. bakpoeder; 1 theel. natriumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda); 1/2 theel. zout; 190 g zachte boter; 400 g suiker; 4 grote eieren; 300 ml karnemelk en 11/2 theel. vanille-essence.

verwarm de oven voor op 170 graden.
Zeef de bloem met het bakpoeder, soda en zout en zet het weg.
Doe de boter in de kom van een keukenmachine en klop hem romig, voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop verder tot het mengsel licht en romig is. Voeg daarna een voor een de eieren toe.
Meng in een kom de karnemelk met de vanille - essence. Doe de gezeefde, droge ingrediënten om en om met het karnemelkmengsel al kloppend bij het botermengsel.
Schep met een lepel het beslag in CCvormpjes tot die voor tweederde gevuld zijn. Bak de CC's voor 30 tot 35 minuten in de oven - satéstokje moet er schoon uitkomen.

Chocoladecupcakes

75 g cacao; 300 ml kokend water; 3 grote eieren; 1 theel. vanille - essence; 280 g bloem; 300 g suiker; 1 theel. bakpoeder; 3/4 theel. zout; 190 g zachte boter.

verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng in een kom de cacao en het kokende water tot de cacao is opgelost, zet weg.
Meng de eieren met een kwart van het cacaomengsel en de vanille - essence. Doe de overgebleven droge ingredienten in de kom van een keukenmachine en meng goed door. Klop daarna op lage snelheid de boter en het overgebleven cacaomengsel door tot alles goed gemengd is, blijf 2 min kloppen. Voeg het ei - cacaomengsel in twee porties toe waarbij je telkens even laat draaien, schraap de wanden van de kom schoon.
Schep met een lepel het beslag in CCvormpjes tot ze voor tweederde vol zijn. De CC's rijzen tijdens het bakken en zakken iets in tijdens het afkoelen. bak ze 20 tot 25 minuten in de oven - satéstokje moet er schoon uitkomen.

Deze cupcakes zou je kunnen garneren met een botercréme met vanille of chocolade.


Dinsdag 05 juli 2011

"met een tevreden maag is je hart vergevingsgezind, met een lege maag vergeef je niets"
Siciliaans spreekwoord

Een van mijn favourites, snel, makkelijk, lekker, Siciliaans en super easy!
Heerlijk als voorafje, tussendoortje en zeer zeker op een warme zomeravond in de tuin.

Artiskokkentapenade

300g artisjokken uit blik (water of olie) uitgelekt; 1 teen(tje) knoflook; sap van 1/2 citroen; 4eetl. goede olijfolie; 2 eetl. gehakte peterselie; 2 eetl. gehakte munt; zout, peperoncino of zwarte peper

meng alle ingrediënten in een keukenmachine en laat het mengsel een paar uur staan. Eet meet geroosterd ciabatta of ander lekker brood.


Dinsdag 26 juli 2011

ik ben er even niet aan toe gekomen om iets nieuws bij "alles wat lekker en goed is"neer te zetten. Vandaag zal de schade weer in halen. Een lief twittervriendinnetje vroeg mij gisteren wat ik ging eten en ik vertelde dat het restjes van de dag ervoor zouden zijn. De restjes bestonden uit vlees (uit de oven) met broccoli en koolraapjes in kaassaus, gekookte aardappeltjes en courgetjes uit de oven.
Dit was de eerste keer dat ik courgettes op deze manier heb gemaakt en is was er zooooo blij mee dat ik het recept graag met jullie deel! 

Courgettes uit de oven

1 kg courgette; bloem; olijfolie; 4 teentjes knoflook; 5 eitjes; beker creme fraiche; geraspte kaas; thym; zout en peper.

De groente hoeft niet geschild te worden maar het mag wel - ik heb het niet gedaan, hou wel van die mooie donkere strepen groen. Snij de courgetjes in de lengte in niet te dunne plakken, strooi er zout en peper op en wentel ze even door een beetje bloem. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de groenten aan tot ze een beetje kleur hebben, laat ze op keukenpapier even op "adem komen".
Verwarm de oven op 200 graden voor (heteluchtoven op 180graden) en hak de knoflook fijn. Vermeng de creme fraiche met de eitjes en geraspte kaas (twee handen vol) en breng dit op smaak met zout en peper.
Als je een platte ovenschotel een beetje hebt ingevet leg je daar de plakken courgette in (ik heb ze zelfs dubbel gelegd was geen enkel probleem), op de courgette strooi je de knoflook en daar komt weer het eimengsel over. 30 minuten in de oven en klaar zijn de courgetjes uit de oven. Ikzelf zal er de volgende keer allen wat vers brood en misschien een salade bij maken, meer is echt niet nodig!